Shoppingcenteret, der gik af mode

Efter mere end 50 år med City Vest i Brabrand, har kundemanglen fået shoppingcenteret til at se skriften på væggen. Men er centerets skæbne udtryk for en mere generel udvikling for den alt-på-et-sted-indkøbsmulighed, der engang var så moderne?

Af Emil Mouritsen & Joakim Torp

‘Dyyyt!’

Bilernes hornsignaler konkurrerer om at nå højest op på decibelmåleren. Ikke af magtesløshed for ikke at kunne komme forbi, heller ikke af desperation, fordi man har lovet at være hjemme på et bestemt tidspunkt. Det er mere en form for fælles kommunikation, der virker stemningsskabende, idet bilisterne langsomt bevæger sig frem i køen, som leder dem mod den fælles destination. 

Sådan husker Bruno Christensen det i hvert fald. Han var centerchef i Gellerup Centret, da det blev indviet på den første novemberdag i 1972. Selv var han stolt, det var jo Danmarks største og Jyllands første af slagsen. 

“Der var tusindvis af mennesker, som selvfølgelig skulle ud og se, hvad det nye center var for noget. Vi havde et stort underholdningsprogram, der kørte over scenen, og der var åbningshøjtidelighed med tale fra borgmesteren. Det var virkelig en festdag”, siger Bruno Christensen.

Det er ikke svært at forestille sig, hvordan trafikken var gået i stå dengang på Silkeborgvej. I dag kører den dog meget gelinde, men det er nok også fordi, at det er de færreste, der skal dreje fra til Brunos gamle guldklump, Gellerup Centret, der i dag hedder City Vest.

Højt at flyve, dybt at falde

Kundemangel har ført til butiksflugt, og netop dét har resulteret i en hård skæbne. Den 6. september 2023 blev det nemlig offentliggjort, at entreprenørvirksomheden A. Enggaard A/S, der i 2022 overtog nøglerne til centret fra Danske Shoppingcentre, vil rive to tredjedele af City Vest ned som led i en større ombygning og plan for området. I stedet skal der opføres familie-, ungdoms- og seniorboliger. Indkøbscentret skal overgå til at være ‘et mindre bydelscenter med dagligvareforretninger og specialbutikker målrettet nuværende og kommende beboere i det nye Gellerup’. 

En plan, der umiddelbart ligger langt væk fra de ambitioner, man førhen havde for det daværende Gellerup Center, erindrer Bruno. Han mindes, at man med navneændringen til City Vest skulle udvide kundeskaren geografisk, så man ikke kun henvendte sig til de lokale, men i stedet være et regionalt center. Det medførte en øget omsætning, der betød udvidelser og et højdepunkt som værende blandt de tre mest besøgte shoppingcentre i Danmark. Det varede bare ikke evigt.

Per Nyborg fra COWI, som er en af landets førende rådgivere indenfor detailhandelsplanlægning, ser nogle tydelige svagheder ved City Vest, der har medført den hårde nedtur:

“Butikkerne har været helt usammenhængende rent fysisk, så man som kunde slet ikke har kunnet fornemme, hvilket udvalg City Vest egentligt tilbød. Samtidig er det heller ingen hemmelighed, at man med både Storcenter Nord og Bruuns Galleri i Århus er blevet udkonkurreret, fordi man som forbruger måske også har oplevet dem som mere moderne og opdaterede, og så ligger det selvfølgelig også inden for kortere afstand for dem, der bor i centrum”.

Ophøret er i gang

Parkeringspladsen ved den ene af City Vests indgange synes ved første øjekast ikke at vidne om total kundeflugt. Men efter man nærmer sig den enorme bygning, viser det sig, at det kan skyldes to trækplastre: gratis parkering og en Fitness World, som mange bevæger sig ind og ud ad. På fronten af centret skilter dagligvarebutikken Lidl med sætningen, ”Vi har åbent,” med fed understregning af ’har’. Det er nok ikke så mange andre steder, de er nødsaget til at forsikre kunderne om, at de rent faktisk har åbent. Indenfor tyder det også på, at forbipasserende har forstået budskabet om, at det stadig er muligt at handle der, for der er trods alt mere aktivitet end i resten af centret.

Det fremstår som et gennemgående tema blandt de tilbageværende 10 butikker i storcentret, der i fuld kapacitet kan huse omkring 65, at folk kommer for de mere nødvendige butikker frem for de forbrugsmæssige butikker. På apoteket udleveres der receptpligtig medicin, en mand i stramt, ’casual’ jakkesæt bevæger sig målrettet mod Normal, og et par ældre går i hver sin optiker, som der stadig er to af i City Vest.

Afviger man en smule fra det centrale torv i centret med rulletrapper og elevator for at begive sig mere hinsides, begynder skæbnen at vise sig. Lange butiksgange er totalt tomme for både mennesker og butikker. De øde gader minder om gamle Western film, hvor hele byen har skodder for, når der er duel i gaden. En informationsskærm fortæller, at alle gavekort til City Vest er udløbet per 15. maj i år. Det vil også være svært at få brugt det som følge af det beskedne udvalg af butikker.

De to butikker, som man kunne forestille sig at have benyttet sit gavekort i, Intersport og herretøjsbutikken Sam’s, har begge plastret gule ophørsudsalgsskilte i vinduet. Sam’s har udmeldt, at de lukker helt ned den 14. september. De lave priser og høje procenter genererer en smule interesse fra de besøgende, der omhyggeligt gennemgår de resterende varer.

Salling Group oplyste i en pressemeddelelse den 30. maj i år, at konsekvenserne af den manglende kundestrøm havde tvunget dem til at lukke Føtex i City Vest. Foto: Emil Mouritsen

Et sted mellem nydelse og nødvendighed finder man den syriske skrædder, der ikke har opsagt sit lejemål, som så mange andre butikker har. Et valg, der bliver tydeliggjort i vinduet, hvor en seddel hænger med erklæringen, ”Vi lukker ikke butikken.”

En kvinde iført gul regnfrakke har sat sig med en pose nødder, en Pepsi Max dåse og sin Lidl pose i et lille åbent rum. Avisudklip, annoncer og arrangementer af centerets mere end 50-år lange historie er sammenfattet i en collage på væggen bag hende. Man kan blandt andet se det centrale torv, som hun lige nu vender næsen mod, være propfyldt med publikum, der iagttager en Pyrus i sin storhedstid præsterende med en mikrofon i hånden.

I dag er der ingen Pyrus på plakaten. Man kan høre rulletrappernes summen, kun overdøvet af musikken, hvis muntre toner og høje tempo skiller sig ud fra stedets skæbne.

Ændrede forbrugsmønstre

Ekstern lektor ved Copenhagen Business School Per Østergaard Jacobsen er enig med Per Nyborg i, at en række lavpraktiske faktorer som øget konkurrence og placeringens demografi har været medvirkende til, at City Vest ikke har kunne løbe rundt. Men han ser også en ændret tendens og adfærd hos den danske forbruger, der på den længere bane kan betyde, at endnu flere storcentre vil opleve samme skæbne som City Vest.

”Der er kommet et gab mellem detailhandlen og forbrugeren, hvor fx storcentrenes mindset på kortsig er rettet mod salg, mens forbrugeren i dag tænker mere langsigtet og derfor vægter kvalitet og bæredygtighed højere,” siger han.

Den øgede refleksivitet hos forbrugeren har altså betydet, at storcentrene er blevet valgt fra, fordi deres samlede butiksudvalg ikke taler ind i den nye forbrugers behov, der eksempelvis køber mere tøj i genbrug i dag.

Et andet aspekt i City Vests kundemangel og nu nedlukning er internethandel, som Per Østergaard Jacobsen peger på, at forbrugeren blev endnu mere fortrolig med under coronanedlukningerne. Livet i covidboblen accelererede tendensen med internethandel, som forbrugeren også vælger, fordi det er mere overskueligt og belejligt i en travl hverdag. Men der er også en anden grund til, at vi vælger digitale handel til og storcenteret fra:

”Vi lever i dag i en verden, der er meget uforudsigelig, fordi forholdene hurtigt skifter. Det giver en øget kompleksitet, som man hele tiden er nødt til at tilpasse sig. Og her er storcenteret som format meget låst. Det ligger, hvor det ligger, og der er de butikker, som der er, så derfor har de sværere ved at omstille sig,” siger Per Østergaard Jacobsen.  

Selvom nogle storcentre har prøvet at tilpasse sig den nye virkelighed med konkurrence fra internethandel og den kvalitetsbevidste forbruger, tror han, at City Vests nedlukning er starten på noget større. Han forudser, at flere storcentre i fremtiden vil dreje nøglen om. 

På den anden side er Per Nyborg overbevist om, at man skal kigge på City Vests nedgang som et isoleret tilfælde. 

Han har stor tiltro til storcentrenes omstillingsparathed til at kunne konkurrere med internethandel om kunderne, som han mener, var den helt store årsag til, at City Vest ikke kunne tiltrække kunder, 

“Der er mange, der vil investere i storcentre, men man er selvfølgelig nødt til at tilføje nogle ting, som man ikke kan på nettet, så centeret holder sig relevant. Det formåede City Vest ikke, hvor udbuddet af fx spisesteder og underholdning var på et meget lavt niveau,” siger Per Nyborg. 

Per Østergaard Jacobsen er dog forbeholden overfor storcentrenes nye tiltag for at få fat i kunderne og henviser til Sallings tagterrasse som et eksempel på et sådant fænomen. Han er ikke overbevist om, at det vil være med til at øge omsætningen for storcentrene, at man implementerer sådan nogle tilbud.  

Ind til byen eller ud til Gellerup

Tilbage langs Silkeborgvej bevæger Cecilie Moos sig mod den store handelsbygning, som markerer grænsen mellem Gellerup og Aabyhøj. Med ledningshøretelefoner og løst opsat knold skal hun ’bare et smut i Lidl’, da det er den nærmeste indkøbsmulighed for hende.

Selvom hun har bopæl i gåafstand til City Vest, er hun ikke vemodig over, at det skal rives ned, ligesom hun heller ikke har udviklet noget yderligere forhold til storcenteret i de to år, hun har boet i området.

”Jeg havde nok godt set den komme, at det ville lukke ned. Der har været tomt derinde for butikker i et stykke tid nu,” siger hun.

Cecilie Moos fortæller også, at når hun før i tiden har skullet handle andet end hverdagens dagligvarer, faldt valget på at tage ind til Aarhus centrum frem for City Vests udvalg af forskellige butikker. Også selvom hun har længere ind til midtbyen.

”Jeg tror bare ikke rigtig, at butikkerne derinde har sagt mig noget,” siger hun.

Men nu skal centeret altså omdannes til et mere moderne ‘bydelscenter’, der forhåbentlig kan tiltrække den moderne forbruger som Cecilie Moos, som før i tiden ikke kunne se sig selv benytte sig af City Vest, som afdelingschef for A. Engaard, Jens Skinnebach, forklarede det:

“Jeg tror, tiden er løbet fra centret i sin nuværende form.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *